Girişimcilik Üzerine

Girişimcilikte neden nasıl başarılı olunmaz, girişimcilikte nasıl güzel ve istenilen sonuçlar elde edilir, girişimci insan nasıl olmalıdır üzerine bir yazı.

 

Girişimci kişi nasıl olmalıdır?

Eğitim

Girişimci eğitim aldığı konu ile ilgili bir girişimde bulunursa daha kolay başarılı olur. Kişi kendi konusu dışında bir konuda da girişimde bulunabilir. Bu girişimini güçlendirmek için mutlaka ya bu konu üzerinde fikir sahibi olmaktan öte bilgi sahibi olmalı, bir firmada çalışmalı ya da çok güvenilir bir ekip ile ilerlemeli. Buradaki eğitim ille de 4 yıllık eğitim olmak zorunda değil. Zaten bir çok başarı örneği var bu konuda. Ama bilgi sahibi olmak ve bilgi ihtiyaçlarının farkında olacak kadar bilgili olmak çok önemli.

Artık bir çok uygulama, kendi eğitim konusu dışında , birden fazla disiplinde bilgi sahibi olmayı gerektiriyor. Bunları öğrenmekten kaçınılmamalı. İyi bir muhasebeci, iyi bir nakit yöneticisi/finansman, iyi bir insan kaynakları yöneticisi de olmalısınız. Daha öğrenecek çok şey var.

Aslında ben bunun hesap kitap bilen ve düzgün iletişime sahip herkes tarafından yapabileceğine inanıyorum. Yani bu “title”ları ezmek haddime değil ama bir girişimden bahsediyorsak, bunun için dört işlemi iyi bilmek, öğrenebilmeyi öğrenmiş olmak ve insanlarla iyi iletişim kurabilmek başlangıç için yeterli.

 

Ekip Olmak

Doğru insanlarla iş birliği yapmak çok önemli. Tabii ki insan zarrafı değilseniz -ki bir süre sonra olabilirsiniz (bunun adı ya da neticesi ön yargı olmamalı kesinlikle)-, bu kişilerin doğru olup olmadığını genelde iş yaparken anlayacaksınız. Ne kadar önce keşfetmek için denemeler yaparsanız o kadar zaman kazanırsınız.

Bazen ekibinizdeki kişi, proje ortağı olmak yerine profesyonel olarak size hizmet veren bir çalışanınız da olabilir. Eğer o kişiye güveniyorsanız ve sorumluluk alan ve görevlerini yerine getiren biri ise o kişiyi projeye dahil edin. Ekip olmayı becerdikten sonra da mutlaka görevleri net bir rol dağılımı yapılması gerekli.

Bir gün çalışanlarınız olursa ve bir başarı hikayesi olarak işinizi anlatırsanız, başkalarına “ekmek veriyorum” diye bir cümle ile onları anmayın. Bu düzende hayatın kendisi bile bir ekip çalışması. Para verip, bir ürünü hizmeti başkasından alırken bile ona teşekkür edecek ve minnet duyacak kadar saygınız olmalı. Bu saygıyı içinde barındırmazsanız, bir zaman diliminde aç gözlülük ve samimiyetsizlikten hayattan silinmiş olabilirsiniz.

 

Odaklan

Nasıl başarısız olunurun en açıklayıcı kelimesi. Odaksızlık. Benim gibi her şeye atlamak, bir meydan okuma olarak sürekli yeni gelişim edinmek ancak öte yandan bilgiden artık faydalanma durumuna geçişi engellemek.

Hepimiz büyük hayallerle başlarız elbet. Adımları belirlemek ve projeyi somutlaştırmak için önce basiti ve en faydalı, farklı, etkili olanı oluşturun.

Net olun. Aklınızda yer tutan gri tonları azaltın. Birazcık hamileyim olmaz. Kendinize ve çevrenize doğru, net, açık sorular sorun.

20150221_230025_2

Para Sahibi Olmak/Yatırımcı Bulmak

Uygulamanız bulunduğunuz sektöre göre elbet farklı maddi ihtiyaçlar gerektirecek. Çok paranız yoksa çok para gerektirmeyen basit adımlarla başlayın. Hiç paranız yoksa, kendiniz yapmaya başlayın ama projeye birilerini de inandırın ve ekip olun.

Melek yatırımcılar, gerçekte çok melek değiller. Ben garantici melek olarak tanımlıyorum genelde. Çünkü bir proje fikir aşamasından ürün aşamasına geçecek, para kazanacak, ondan sonra yatırıcımcı firmalar ilginmekte. Aralarında gerçek melekler yok değil ama bu kişileri bulmak ve ikna etmek çok kolay değil. O yüzden yanlız başınasınız.

Aranızdan birileri hapşursa 2 milyon dolar çıkarabilir. Bu sözü GBA Mentor Clinic etkinliğinde Ali sabancı söyledi. Sizden öyle bir şey çıkmayabilir ama destek alan bir çok başarı örneğini de unutmayın. Para her şey değil.

Eğer projeniz web, mobil teknolojileri barındırıyorsa paraya ihtiyaç duyacağınız en önemli konu, pazarlama noktası. Sosyal medya da artık düşük bütçelerle önemli kitlelere ulaşmanızı kolaylaştırıyor.

Paradan daha değerli bir şeye sahipsiniz ve hayatta geri getirecemeyeceğiz tek şey. Zaman. ”

Param yok, cinlerim yok onun dışında benden istediğini dileyebilirsin. Daha ne istediğini bilenle karşılaşmadım, son umudum sensin.

 

Kişisel Gelişim ve İletişim

Ne istediğini bilmeniz, kendini bilme, keşfetme, geliştirme gayretiniz ve durumlara bakış açınız muhtemelen geleceğinizi şekillendirecek.

Anlatırken basit, bir o kadar da uygulaması detaylı ve zor görünmesine rağmen hayata dair felsefi yaklaşımlarla dolu konu başlıkları.

Ne istediğinizi bilin.

Bana küfredin ama bunu tatlı bir dille iletin. Ne söylediğinizden daha öte nasıl söylediğiniz daha önemlidir. Diliniz, kullanıdığız kelime ve hatta mimikleriniz önemli. İletişim içinde olduğunuz kişileri kırmayın. Bu konu iş dışında da her zaman önemli. İletişim yeteneklerinizi geliştirin, dinleme ve anlama yeteneklerinizi. Her dinlediğinizi yapmak değil mesele. Sizin için her zaman en doğrusu sizin kararınızla olandır. Ancak o kararı alırken ne kadar fikirlerle zenginleştirirseniz o sizin yararınızadır.

20150115_145145

 

Azim ve Sabır

Çok zeki değilsen, çok çalış ama kurnazlık yapma.

İç motivasyonunuzu yüksek tutacak yöntemler geliştirin. Çoğu zaman tek başınıza kalacaksınız. Yılmamanız gerekiyor. Sabredin. Kendinizi nasıl bir konumda hayal ediyorsunuz onu zaman zaman düşünün.

20150115_145231

 

Hatalar

Hatalardan ders çıkarmak ve ileriye bakmak. Yanlışlarınızı sevin. Okşayın onları. Onlar sizi hem ileride başarılı kılacak, hem de anılarıyla güldürecek, bütünsel anlamda hayatta mutlu edecek.

Paylaşın. Paylaşmaktan korkmayın. Bu korku ile yaşanmaz. Bazen size kolay göründüğü için projeleri anlatmaktan çekiniyor bazı girişimciler. Bu kadar kolaysa neden başkalarının yapmadığını düşünün. Çok kolay olduğu için mi, yoksa göremediğiniz zorlukları olduğu için mi, ya da ekip olmayı beceremeyen insanlar yüzünden başarısızlığa uğramış bir örnek yüzünden mi, yoksa kimse sizin kadar bu zamana kadar inanmadığı için mi… Sizin projenizi inanıp yapmışsa zaten tebrik edin.

20150115_145139


 

Hiç birini yapamıyorsan, denemeye devam etmeli ve vazgeçmemelisin. Elbet yaşayarak bir şeyler öğreneceksin.

Gerçek girişimcilik son nefesine kadar girişimcilik ruhunu korumaktır. Yoksa yeni adın girişmiş bitirmiş olur.

Hazır mısınız? Dünya sizden ne bekliyor sizce?

 

Anlamlı ifadelerle dolu resimler, Kadıköyde 60 yaşında bir anahtarcı abinin duvarına asılı resimlerdir.

Videolar ise seyrettiğim film ve tv programlarından alınan kısa alıntılardır.

 

Yakın zamanda yayınlanan bir yazı üzerine bazı notlar:

Kaynak:

http://sosyalmedya.co/girisimcilerin-gizli-korkulari-nelerdir/

  • Bir daha genç olamayacağım. Bundan 10 yıl sonra kendime baktığımda gençlik yıllarımı bu işleri yaparak harcadığım için pişman olacağım.

Sen girişimci olma dostum.

 

  • Başarı üstüne kurulu olan bakış açımı kaybetmiş olabilir miyim?

Başarının bana tanımını yap. Başarı senin için nedir?

 

  • Kendi vizyonum olarak düşündüğüm şeyleri tamamlayacağımı görebilecek miyim?

Sana ve birlikte çalışmayı seçtiğin kişilere bağlı. Şüphen varsa geriye bak, kendini düzelt.

 

  • Yaptığım işte gerçekten iyi miyim? Herkes benden daha zeki görünüyor.

Komplekse gerek yok. Kimse senden daha zeki değil. Emin ol değil. Yaptığın işi sorgulaman güzel ama başkaları ile rekabet kendinle mücadelen daha anlamlı.

 

  • Ürünüm palnladığım gibi çalışacak, işe yarayacak mı?

Daha çok kişiden fikir al. Yeni gelişimleri takip et.

 

  • Sonsuza kadar çulsuz mu olacağım?

Odaklanmazsan ve odaklandığın konuda geç kalır ya da boş çıkarsa muhtelemen evet. Ya da sadece title’ının girişimci olması bile bu durum için geçerli. Girişimcilik, gerçekler ve hayaller arasında bağlantı kuran ve ürün/hizmetleri deneme cesareti sunan sürekli döngü içindeki zihinsel aktivitedir. Girişimci bir ruha sahip isen kazandığı para ile yine yeni bir girişime girebiliyorsan sonsuza kadar çulsuz kalma ihtimalin yüksek.

 

  • Tekrar para biriktirebilecek miyim?

Sen yine de paranı kontrollü harca. Bir kere sıfırı görmüşsen ve yeniden kendi gücünle dirildiysen tekrar para kazanacaksın.

 

  • Her zaman iyi fikirler üreten, geliştiren girişimcileri, işadamlarını kıskanacak mıyım?

Onlara özeniyorsan baştan kaybettin. Özenme ile bir yaşam yolu belirlenmez. Yöntemlerini değiştir. Örnek al, incele ama özenme. Sen sensin, onlar onlar. Doğa kanunu değil ve tek gerçek yok ama her fikri dinle ve değerlendir.

 

  • Başka birinin yanında işçi olarak çalışır mıyım?

Nakdi olarak sıfırlandığında cesaretini de sıfırladıysan muhtemelen birinin yanında çalışırsın. Ama sen bir kez girişimciliği tatmış oldun. İlk fırsatta sen tekrar bir girişimcisin.

 

  • İnsanlar benimle ilgili konuşken işe yaramazın teki diye mi bahsedecekler?

Bırak bahsetsinler. Öz güvenini kaybetme. Bunu söyleyenler muhtemelen bunu deneme cesareti bile olamayan memur tipli kişiler olacak. Bir kez denemiş kişi zaten sana saygı duyar eğer tabii nereden geldiğini unutmamışsa.

 

  • Yatırımcılar bana yatırım yaptıktan sonra söyleyeceklerime hayır dediklerinde bu benim yeterince iyi olmadığım anlamına mı gelir?

Olmaz tabii ki ama mutlaka onların da deneyimlediği bir durum vardır. O durumu iyi irdelemeli, deşmeli, anlamalısın.

 

  • Başkaları benden daha mı çok çalışıyor?

Çalışıyor tabii ki. Ama sen de çalışırken insanlıktan çıkma. Kafanı dağıtacak bir uğraşın da olsun.

20150115_145208

 

  • Gerçekten doğru şeyimi yapıyorum? Yaptıklarımın gerçekten bir önemi var mı?

Sorman güzel ama bilemem. İstersen konuşabiliriz. Ya sence?

 

  • Gerçekten açlığımı giderecek miyim yoksa bu istek sonsuz bir yol gibi mi?

Girişimcilik, süreklilik gerektiren zihinsel üretkenlik döngüsüdür.

 

  • Girişimci olma şansını yitirecek miyim?

Zaten yitirmişsin galiba.

 

Başarılı ve Başarısız İnsanlar arasındaki Farklar:

Başarılı ve Başarısız İnsanlar Arasındaki Farkları Tasvir Eden 7 Minimal Poster

Başarılı ve Başarısız İnsanlar Arasındaki Farkları Tasvir Eden 7 Minimal Poster

Başarılı ve Başarısız İnsanlar Arasındaki Farkları Tasvir Eden 7 Minimal Poster

Başarılı ve Başarısız İnsanlar Arasındaki Farkları Tasvir Eden 7 Minimal Poster

Başarılı ve Başarısız İnsanlar Arasındaki Farkları Tasvir Eden 7 Minimal Poster

Başarılı ve Başarısız İnsanlar Arasındaki Farkları Tasvir Eden 7 Minimal Poster

Başarılı ve Başarısız İnsanlar Arasındaki Farkları Tasvir Eden 7 Minimal Poster

Kaynak:

http://onedio.com/haber/basarili-ve-basarisiz-insanlar-arasindaki-faklari-tasvir-eden-7-minimal-poster-506044#admin

Sosyal medyada takip etmek için: